VB Történelem

A kezdet!

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 1904. évi alakuló ülésén határozott arról, hogy kizárólag ez a szervezet jogosult arra, hogy tornát rendezzen a világ legjobb labdarúgó válogatottjai számára. Ennek ellenére mégis több mint 15 évet kellett várni az első világbajnokságra, ami elsősorban az 1908 óta az olimpiai program részét képező, s a húszas években lényegében világbajnokságként számon tartott olimpiai labdarúgótornák népszerűségével magyarázható, de a lebonyolítást egyéb okok is hátráltatták (politikai és pénzügyi). Az első világbajnokság megrendezése Jules Rimet-nek (1873–1956) a FIFA harmadik, s ez ideig leghosszabban, 1921-től 1954-ig hivatalban lévő elnökének nevéhez köthető. A világbajnokságok megszületését tulajdonképpen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elősegítette, amely szervezet az olimpiai labdarúgótornát az amatőrök számára kívánta fenntartani, s felkérte a FIFA-t, hogy a professzionális labdarúgók számára rendezzen külön megmérettetést.

Az első labdarúgó világbajnokságra 1930-ban került sor. A rendezésre számos európai ország jelentkezett, mint például Hollandia, Olaszország, Spanyolország és Svédország, de pályázat – Uruguay révén – Dél-Amerikából is érkezett. Uruguay, az 1924-es és az 1928-as olimpiákon megrendezett labdarúgótornák bajnoka éppen 1930-ban ünnepelte függetlenségének századik évfordulóját, s olyannyira áhítozott az első futball világbajnokság megrendezésére, hogy nemcsak a részt vevő válogatottak utazási és szállásköltségeinek megtérítését vállalta, hanem azt is, hogy a vb-re – a világgazdasági válság kellős közepén – egy százezer férőhelyes stadiont, a később „El Estadio Centenario” néven átadott létesítményt épít a fővárosban, Montevideóban. Lássuk be ezen feltételek tudatában nem volt kérdéses, hogy hová kerül az első egész világot átölelő profi torna.

Bár az egész világ átölelése kissé eltúlzott hisz az első világbajnokságon mindössze 13 ország válogatottja szerepelt, amelyből 9 amerikai csapat volt, Európa képviseletében mindössze 4 ország Belgium, Franciaország, Jugoszlávia és Románia vett részt. Érdekes szösszenet, hogy a rendezésre pályázó európai országok közül egyik sem képviseltette magát a világbajnokságon, minden bizonnyal a többhetes hajóút is visszatartó erőt jelentett, de az igazi ok a sértődöttségben keresendő. A résztvevő európai országok korántsem számítottak a kontinens elitjének. Akkoriban ezt az elismerést a sportág szülőhazája Anglia, a rendezésre pályázó országok továbbá Olaszország, a Duna menti országok közül Ausztria, Csehszlovákia és Magyarország tudhatta magáénak. Az első világbajnokság döntőjében ugyan az a két csapat feszült egymásnak, mint a 2 évvel korábban megrendezett amszterdami olimpiai labdarúgótornán, Uruguay és Argentína. A történelem, pedig mint azt már sokszor tapasztaltuk ismétli önmagát és akárcsak Hollandiában itt is Uruguay örülhetett a lefújást követően! Az 1938-ban 16 csapat számára kiírt torna is 15 csapatosra sikerült miután Németország a torna kezdete előtt nem egészen 3 hónappal bekebelezte a szereplést már korábban kiharcoló Ausztriát, ennek következtében szomszédunk legjobbjai a náci Németországot voltak kénytelenek segíteni. Aztán 1954 és 1978 között folyamatosan 16 csapat küzdelmeit hozta a torna. 1982 és 1994 között viszont már 24, 1998-tól pedig 32 csapat számára nyílt meg a lehetőség a bizonyításra. A történetében a legtöbb, szám szerint öt világbajnokságot Brazília nyerte meg, s így a legeredményesebb nemzetnek tekinthető.

 

MÉRKŐZÉSEK

Partner: Livescore.in

RANGLISTA

HIRDETÉS

ÜZENŐFAL

Juan Esnaider:
Gratulálok a győztesnek én is! Volt meglepetés bőven! Én a magam részéről örülök az 5. h...

SzabiMuli:
Grat a győztesnek!Egész szoros lett a vége!

gabientes:
Eddig alig van meglepetés..... :D

SzabiMuli:
Még a Baz'd Előre is megverte volna őket! :)

tthrnld84:
Ez a szaudi csapat talán még nekünk is megelenne vagy az azért tulzás?

Tovább az üzenőfalhoz »

SZAVAZÁS

Ki lesz a VB végső győztese?

Németország

Spanyolország

Brazília

Anglia

Más.. Én az üzenőfalon fejtem ki a véleményem!

Szavazni szeretnék »

HIRDETÉS

PONTTÁBLÁZAT

• Főoldal

• Hírek

• Videók

• Ranglista

• Bajnokságok

• Világbajnokság

• Európa bajnokság

• Bajnokok ligája

• Játékszabályok

• Kapcsolat

 

 

© 2014 FootballTipp.hu          Linkek